1 березня 2024

Робота з енергією роду: Чому в моєму роду є залежність? Як зцілити мій рід? І що робити з цими залежностями?

Write your awesome label here.
Зміст:
  • Причини виникнення залежностей
  • Які саме виклики та конфлікти можуть бути причиною? 
  • Як зцілити мій рід? 
У сучасному світі, де поняття сім'ї та її ролі постійно еволюціонують, робота з родом стає не лише актуальною, але й невід'ємною частиною процесу самопізнання та зцілення. Розв'язання невирішених питань, розгадування походження сімейних залежностей, та створення позитивного спілкування - все це ключові складові взаємодії з родом, що сприяють гармонії та злагоді в родинних відносинах. В цьому процесі дуже важливо розуміти як і на що впливає енергія роду. 

Енергія роду
- це та сила, яка протікає від покоління до покоління, надаючи нам не лише фізичну спадщину, а й духовне підґрунтя. Ця енергія виражається у взаємині між членами родини, у відданості, підтримці та зціленні внутрішніх ран. Ключовою складовою енергії роду є здатність до зцілення родових відносин, до визнання і розвитку сильних сторін кожного члена сім'ї, що створює міцний фундамент для подальшого розвитку і зростання нащадків. Енергія роду може мати різноманітні прояви. Вона виявляється у взаємині між членами родини, у спадкуванні та передачі цінностей, у взаємопідтримці та взаєморозумінні. 

Сімейні залежності відіграють важливу роль у формуванні особистості та психологічному розвитку кожного члена родини. Вони можуть виникати через передачу негативних патернів поведінки або неспроможність вирішувати конфлікти та проблеми в сім'ї. Ці залежності мають потенціал передаватися через покоління і впливати на ментальне та емоційне благополуччя нащадків. Тому робота з родом є не лише можливістю розв'язання конкретних проблем, але й способом перервати цей цикл та створити здорові патерни взаємодії, що сприятимуть психологічному розвитку майбутніх поколінь.

Причини виникнення залежностей

Тема залежності (адикції) часто зʼявляється, немов відгомін з минулого нашого роду. Беручи її до розгляду, важливо уникати елементів магічного мислення чи езотеричних налаштувань, слід думати не про факт наявності залежності, а про послідовність подій, що призвела до їх виникнення. Особливої гостроти ця тема набуває тоді, коли відтворюється у подальших поколіннях. Зазначимо, що йдеться про алкогольну, наркотичну та залежності від передозування психотропних речовин. Памʼятаємо, що залежності не виникають безпідставно. В основі кожної з них лежить першочергова причина й сама залежність є реакцією на події, що відбувалися раніше і саме тому необхідна робота з родом.

Причинами виникнення залежностей можуть бути:
  • труднощі та втрати;
  • невирішені внутрішні конфлікти, проблеми;
  • невирішені життєві виклики тощо.

Які саме виклики та конфлікти можуть бути причиною?

В першу чергу, це відповідь на такі запитання, як "хто я", "що я роблю", "з якою метою я це роблю", "кому це потрібно", "наскільки важливо це для мене та інших", "наскільки це приносить користь мені та іншим", "чи не завдає це шкоди мені та моєму оточенню", "мені та моєму майбутньому", "майбутньому мого оточення" тощо. Оточенням може бути соціальна група, близьке середовище, родичі, діти, онуки тощо. І ось ми доходимо до питання, яке розглядається дуже докладно. Знайти відповіді на ці питання допоможе робота з родом.

Якщо наше покоління не може в належний спосіб вирішити деякі виклики, наприклад, забезпечити мінімальний комфорт сім'ї, встановити емоційний контакт з близькими, або постійно зазнає конфліктів та емоційного дистанціювання, діти сприймають це як належне і формують свою картину майбутнього. Вони усвідомлюють, що відсутній спільний фундамент, який підтримує та захищає їх та буде їх опорою надалі. Намагаючись подолати ці конфлікти, діти залишаються зосередженими на неможливості їх вирішення, спостерігаючи, як батьки безсилі впоратися з ними. Найчастіше батьки вже самі залучені до певних форм залежності. Наприклад, вони можуть бути алкогольно або наркотично залежними. Діти сприймають це як частину свого життя, як норму, яку можна запозичити. Невдовзі діти можуть самостійно почати вживати алкоголь, знаючи, що це звичайний спосіб, який використовували батьки для розслаблення, подолання стресу або простого забуття при невирішених питаннях чи внутрішніх конфліктах. Таким чином, передається не лише сама форма залежності, але й певні ментальні та емоційні шаблони.

Справа не лише у формі адаптації чи реакції, але й у причинах, які призвели до цієї форми залежності. Повертаючись до причинно-наслідкового ланцюжка, ми повинні поставити собі три питання:
  • Що саме залишилося невирішеним у моїх батьків?
  • Як саме вони вирішували ці питання? 
  • Чи є цей спосіб конструктивним, тобто, чи допомагає вирішити конфлікт і зміцнити моє здоров'я, або ж навпаки - деструктивним, що руйнує психіку, життя та стосунки, отже, у майбутньому буде руйнувати мене, моє життя та моє майбутнє.
І відповідаючи на ці три прості запитання, ми можемо наблизитись до знаходження відповіді на те, чи варто нам використовувати ті самі форми адаптації до конфліктних ситуацій, чи, можливо, ми повинні переглянути їх? Звичайно, кожен з нас буде давати свою власну індивідуальну відповідь. Проте варто бути чесними перед собою. Дуже легко вживати алкоголь, забуватися в алкогольному сп'янінні, занурюватися в запій або наркотичний стан трансу, щоб на деякий час втекти від реальності. Але коли ефект алкоголю або наркотиків припиняється, коли ми повертаємося до свідомості, отже - до реальності та тих самих проблем і викликів. Для алкогольно залежних це може бути періодом відмови, а для наркозалежних - період ломки. Це є момент істини. Те, що очікує на людей, які не можуть позбутися цих форм залежностей, які постійно уникають відповідальності перед своїм життям та життям соціуму. На жаль, такі форми призводять до того, що близьке оточення, перш за все, сім'я, змушені турбуватися про таких людей. Вони витрачають свій час і сили, щоб утримати своїх близьких від поглиблення в стан залежності.

Наше налаштування і воля відіграють важливу роль у тому, що ми робимо і чому ми це робимо. Вони визначають наші дії та мотиви. Одним із ключових питань стає значущість нашого життя для сім'ї та оточення. Якщо ми вміємо підтримувати одне одного, то можемо зробити певні кроки для підсилення значення нашого власного життя. Розуміння того, що наші дії приносять користь іншим, додає значення нашому життю і нашим діям. Це спонукає бути ще більш корисними для тих, кого ми любимо та цінуємо і хто так само любить і цінує нас. Коли ми відчуваємо, що наша присутність і дії мають значення для інших, ми отримуємо додаткову мотивацію для розвитку, самореалізації та підтримки інших і сили подолати життєві виклики.

Як зцілити мій рід? 

Зворотний зв'язок відіграє ключову роль у процесі зцілення нашого роду. Це - наявність постійної підтримки між членами сім'ї, яка сприяє розвитку та зміцненню внутрішньої сили кожного з нас. Коли ми розуміємо важливість нашого життя і приділяємо увагу потребам і сильним якостям кожного члена нашої родини, особливо дітей, то створюємо основу для їхнього зростання та розвитку. Діти, які постають перед труднощами у виконанні певних завдань або справ, потребують нашої підтримки. Перше, що ми можемо зробити, - це власне підкреслити їхні сильні сторони, визнати їхні досягнення і сказати, що в них є багато конструктивного та корисного. Потім ми можемо допомогти їм у тих справах, де їм важко. Якщо є аспекти, які можна вважати слабкими, ми не повинні висловлювати негативні оцінки. Це - лише якості, які ще не розвинулися до повноцінного прояву, і, можливо, стануть сильними в майбутньому. Наше завдання - підтримувати їх у складних моментах, поступово допомагаючи розвиватися. З часом ці слабкі сторони можуть перетворитися на сильні, і ми зрозуміємо, що людина може покладатися на них. Це сприяє розв'язанню внутрішніх конфліктів та подоланню складних ситуацій, які ми можемо зустріти. Лише знаходжуючись у тісній співпраці та підтримці можна зцілити рід.

Підтримка, підкреслення сильних сторін та вдячність за досягнення є ключовими елементами цього процесу. Коли ми допомагаємо у важкій ситуації, то відчуваємо, що можемо вплинути на своє життя та життя інших. Ми підтримуємо інших, допомагаємо їм розвиватися і стаємо частиною процесу їхнього зростання. Цей взаємний процес створює позитивний цикл, який зміцнює нашу здатність подолати будь-які труднощі. З часом, коли ми визначаємося зі своїми сильними якостями та розвиваємо їх, то стаємо більш упевненими в собі та своїх можливостях. Це робить нас менш вразливими до вживання алкоголю або наркотиків як способу втечі від проблем. Замість цього, ми шукаємо конструктивні шляхи вирішення конфліктів і розв'язання складних ситуацій, спираючись на нашу внутрішню силу, волю та взаємну підтримку в родині.

Такими є загальні поради, які варто впроваджувати у наше повсякденне життя. Можна бути впевненими: якщо будемо діяти постійно, щиро й дійсно підтримувати одне одного, а не конкурувати, то зробимо значний крок у процесі зцілення нашого роду та змінимо своє ставлення до життя. Крім того, ми почнемо брати відповідальність за своє життя на себе, не перекладаючи його на інших.

Пам'ятаймо, що час не чекає, а старші покоління йдуть у вічність, залишаючи нас самотніми. Настає момент, коли ми будемо нести відповідальність за сім'ю, за рід, за майбутнє. Тому, будемо готові до цього відповідального періоду, вкладаючи зусилля у зміцнення нашого майбутнього. Нехай ми будемо міцними та вільними, а не слабкими та залежними, щоб наше майбутнє сприяло нашому розвитку, а не обмежувало нас.

На нашій Платформі SunshineAtHome робота з родом проводиться на курсі групової терапія "Терапія роду в умовах війни". На цьому курсі ми розглядаємо питання "Як зцілити рід?",  "Як позбутися залежностей?" та багато інших тем.

Автор статті

Колесніченко Максим Валентинович

  • Практикуючий індивідуальний сімейний та груповий терапевт.
  • Спеціалізуюся на системній сімейній терапії та фрактальній терапії.
  • Психолог, який працює з військовими.