19 грудня 2023

Фрактальна терапія - новий метод у психології

Write your awesome label here.
Зміст:
  • Що таке фрактальна терапія?
  • Чим особлива фрактальна терапія?
  • Які інструменти використовує фрактальна терапія?
  • Які проблеми допомагає вирішити фрактальна терапія?
Сучасний світ вимагає нових підходів до розв'язання психічних проблем та поліпшення якості життя. У цьому контексті фрактальна терапія виступає як інноваційний метод, який поєднує в собі психотерапевтичні підходи з фізичними, емоційними та духовними практиками.

Що таке фрактальна терапія?

Фрактальна терапія – це духовно орієнтований психотерапевтичний напрям, який виник як відгалуження від системної сімейної терапії, що є доволі розповсюдженим та дієвим методом серед практикуючих спеціалістів. 

Чим особлива фрактальна терапія?

Фрактальний терапевт розглядає клієнта як комплексну особу, беручи до уваги різні рівні його існування. Використовуючи інструменти східного спрямування, фрактальна терапія сприяє розширенню свідомості клієнта. Траєкторія руху клієнта в терапії вибудовується фрактальним терапевтом вже з першої сесії. Незалежно від того, з яким запитом людина приходить в терапію, навіть якщо це стосується фізичного здоров'я, фрактальні терапевти спираються на досягнення і можливості офіційної медицини. Однак, фрактальна терапія фокусується на психологічних аспектах, шукаючи в запиті клієнта психологічну складову навіть у фізичних симптомах. Також, фрактальні терапевти звертають увагу на емоційні та соціальні аспекти, допомагаючи клієнтові розібратися у своїх почуттях, виявити емоційні перешкоди та зруйновані взаємозв'язки з фізичним станом.

Фрактальна терапія спрямовує клієнта до усвідомлення вищого сенсу і призначення його життя та допомагає знайти відповідь на питання "як знайти себе?" і не тільки. Виходячи за межі психотерапії, вона допомагає людині знайти своє місце в цьому світі, сприяє розкриттю глибини її існування та розуміння, що кожен прояв та рух у житті має свою внутрішню логіку. Цей підхід також акцентує на розвитку свідомості та усвідомленні себе та навколишнього світу, забезпечуючи людині можливість адаптуватися до змін і розвиватися разом із ними.

Фрактальний підхід є синтезом Західного і Східного напрямів психотерапії. Саме це поєднання дає можливість фрактальному терапевту в роботі з клієнтом унеможливити передачу трансгенераційної травми, а, отже:

  • на фізичному рівні зрозуміти, що необхідно зробити, щоб не продовжувати травматичні переживання в майбутньому;  
  • на емоційному рівні знайти душевний баланс і вирішити внутрішні конфлікти;
  • на інтелектуальному рівні відповісти на ключові питання стосовно помилок минулого задля їх припинення в майбутньому;
  • на смисловому рівні відповісти на питання про сенс, заради чого це все було зроблено, які уроки та висновки з цього варто зробити, а отже, що з цим робити надалі. Використання цього методу у терапії дає можливість суттєво збільшити психічний ресурс людини, унеможливлюючи її фізичне, емоційне чи професійне вигоряння сьогодні та надалі.
Інструментарій фрактальної терапії дозволяє побудувати роботу та життя для будь-якої людини, незалежно від того, чи вона є клієнтом, чи терапевтом. Під час терапевтичної співпраці та взаємодії виникає серйозне поповнення ресурсів родової структури. Цей ресурс не лише повертається до психічної структури клієнта після кожної сесії, а й залишається з людиною, що означає, що не потрібно постійно звертатися до терапії для відновлення енергії. За допомогою фрактальної терапії клієнт може раз і назавжди вирішити питання дефіциту енергії та підтримки, що є важливим протягом всього його життя. За допомогою цього підходу людина може знаходити сили та ресурси, які завжди будуть з нею, що робить фрактальну терапію цінним і універсальним інструментом для всіх терапевтів, незалежно від їхнього основного напрямку.

Які інструменти використовує фрактальна терапія?

Фрактальна терапія використовує різноманітні інструменти для досягнення своїх цілей, орієнтуючись на комплексний розвиток особистості. Ось деякі з інструментів, які можуть бути використані в рамках фрактальної терапії:

Медитація

Включає практики, спрямовані на релаксацію,, зниження стресу і збільшення рівня свідомості. Медитація може допомагати в розвитку духовності та внутрішнього зосередження.

Рухові практики

Використовуються для поєднання фізичних вправ, дихальних технік та медитації з метою досягнення балансу між тілом та розумом.

Техніки дихання

Зосереджені на контрольованому та свідомому диханні, що може впливати на емоційний стан і стресові реакції.

Техніки зосередження

Включають практики, спрямовані на поліпшення уваги та концентрації, що може сприяти розвитку свідомості.

Робота з емоціями

Використовується для розуміння, прийняття та регулювання емоцій. Це може включати в себе вираження емоцій через слова, мистецтво або інші творчі методи.

Інтеграція східних та західних підходів

Використовує елементи як західних, так і східних традицій, створюючи інтегративний підхід до терапії.

Розвиток терапевтичного альянсу

Акцентує на розвитку й утриманні довіри та співпраці між терапевтом і клієнтом.
Використання цих інструментів спрямоване на стимулювання різних аспектів особистісного розвитку, таких як фізичне здоров'я, емоційна стабільність, інтелектуальний розвиток та духовність.

Які проблеми допомагає вирішити фрактальна терапія?

Стрес та тривога

Фрактальна терапія надає інструменти для зменшення стресу та тривоги, використовуючи методи медитації, дихальні техніки та інші форми зосередження.

Депресія

Терапевтичні методи фрактальної терапії можуть допомогти клієнту зрозуміти та опрацювати емоційні аспектами депресії та підтримувати психічне здоров'я.

Конфлікти відносин

Розвиток свідомості та емоційного інтелекту може покращити міжособистісні відносини та допомогти у вирішенні конфліктів.

Пошук сенсу життя

Фрактальна терапія акцентує на розвитку духовності та пошуку сенсу життя через практики зосередження та роботу з внутрішніми цінностями та допоможе знайти відповідь на питання "як знайти себе".

Проблеми самооцінки та впевненості

Робота з емоціями та позитивне сприйняття себе можуть поліпшити самооцінку та впевненість у собі та знайти себе в житті.

Травми та стресові стани

Фрактальна терапія може допомогти впоратися з травматичними подіями та стресовими ситуаціями, сприяючи емоційному відновленню.

Кризові ситуації та зміни

Техніки фрактальної терапії можуть бути корисними для тих, хто стикається з кризовими ситуаціями або переживає зміни в житті.
Важливо враховувати, що конкретний ефект терапії може відрізнятися для кожної людини, і підхід фрактальної терапії може бути використаний для вирішення індивідуальних потреб та цілей клієнта.

З якими питаннями допоможе розібратися фрактальний терапевт?

як знайти своє призначення?

як знайти своє місце в житті?
чого я хочу від життя?

як знайти себе і бути собою?
як зрозуміти чого ти хочеш?

тощо

Автор статті

Колесніченко Максим Валентинович

  • Практикуючий індивідуальний сімейний та груповий терапевт.
  • Спеціалізуюся на системній сімейній терапії та фрактальній терапії.
  • Психолог, який працює з військовими.