31 липня 2023

Психічне здоров'я жінки під час війни

Write your awesome label here.
Зміст:
  • Як війна впливає на психічне здоров’я жінки
  • Що треба робити для покращення емоційного стану
  • Як залишитися фізично та психічно здоровою в умовах війни? 
Психологічне здоров'я під час війни є критично важливим аспектом, який впливає на загальне благополуччя як окремих осіб, так і суспільства в цілому. Війна приносить із собою численні стресові фактори, які можуть негативно позначитися на психологічному стані людей, особливо жінок. Згідно з проведеними дослідженнями, майже кожна третя жінка стикається з психічними розладами через війну. Йде мова про сильний стрес та тривогу. Також, у житті багатьох жінок часто зустрічається посттравматичний стресовий розлад, який був викликаний пережитими важкими подіями. Для виправлення наслідків турбулентності в житті, необхідно докласти певних зусиль. 

Як війна впливає на психічне здоров’я жінки

Українці демонструють високий рівень стійкості та витривалості, що бачить весь світ. З кожним днем, незважаючи на значні втрати з нашого боку, з’являється все більше впевненості, що скоро все закінчиться нашою перемогою над ворогом. Але, не дивлячись на впевненість в майбутньому, тяжкі події накладають значний відбиток на психіку наших громадян. Людство неодноразово стикалося з війнами, але ніхто не міг подумати, що доведеться переживати такий важкий досвід у наш час і на нашій території. Необхідно не забувати про психічне здоров'я під час війни.

Психічне здоров'я жінки під час війни так само страждає: страшні події змушують переживати жахливі емоції. Стрес – це здорова реакція психіки на важкі обставини. Постійне спостереження за трагічними подіями погіршують психічний та фізичний стан навіть тих жінок, які знаходяться у безпеці. Через сильний стрес, недостатнє фінансове становище, переїзди, нестачу лікарів значно зростає ризик збою та руйнації у функціонуванні гормональної та імунної систем. 

На сьогодні немає точних даних щодо впливу травм та переживань на емоційний стан жінки. Кожен випадок розглядається індивідуально. Одним достатньо змінити обстановку, або зайнятися новою діяльністю, іншим для стабілізації психіки знадобиться пройти довготривале лікування. 

Багато хто ставить питання: «Як залишитися фізично здоровою під час війни?» Перш за все необхідно звернутися до спеціаліста. Психолог допоможе впоратися з тривогою, подолати стрес та покращити якість життя. Також важливу роль відіграє оточення. Близькі люди поруч можуть допомогти подолати перешкоди разом із вами, а їхня моральна підтримка швидко позбавить від суму.

Що треба робити для покращення емоційного стану та як зберегти жіноче психічне здоров'я під час війни?

Перед початком стабілізації емоційного стану рекомендується пройти планове профілактичне обстеження. Більшість проблем пов’язані з загостренням захворювань. Не потрібно терпіти біль та дискомфорт, адже це може призвести до посилення проблем чи, навіть, безвиході.

Крім того, лікарі занепокоєні щодо стану та репродуктивного здоров’я жінок. Гінекологи радять не відкладати бажану вагітність, адже з кожним роком відзначається гормональне згасання. В умовах війни ці процеси проходять в рази швидше. 
Спеціалісти зауважують, що необхідно більше відпочивати. Не варто картати себе за те, що не вдалося виконати всю домашню роботу протягом дня. Бажано зайнятися справами, які допоможуть відволіктись від усіх подій. Як варіант – розглянути інтелектуальні вправи. 

Як взяти своє життя під контроль? Обов’язково слід шукати опору, не боятися отримувати задоволення. Наприклад, хоча би періодично проводити час у приємній компанії. Позитивні люди, що знаходяться поруч, можуть допомогти позбутися сумних думок та прийняти виклик побороти психічні проблеми разом із вами. 

Важливо пам’ятати, що стрес – це нормально, бути «не в нормі» – це нормально. Потрібно пережити горе, дати вивільнитися емоціям. Це нелегко, але цьому варто навчитися. Крім того, вийти з ролі жертви бажано якомога раніше. Психолог допоможе адаптуватися до навколишніх подій, тоді жінка знову зможе проявити стійкість та витривалість.

Як залишитися фізично та психічно здоровою в умовах війни? 

Не варто забувати про психологічне здоров'я під час війни тому радимо розглянути курс: "Збереження психічного здоровʼя жінки та материнства". За допомогою цього курсу вдасться знайти енергію та мотивацію рухатись далі, незважаючи на обставини. Жінки зможуть знову планувати майбутнє, а також матимуть змогу подивитися на життя з іншого боку та підтримати своє психічне здоров'я під час війни.

Автор статті

Колесніченко Максим Валентинович

  • Практикуючий індивідуальний сімейний та груповий терапевт.
  • Спеціалізуюся на системній сімейній терапії та фрактальній терапії.
  • Психолог, який працює з військовими.