15 вересня 2022 

Терапія роду в умовах війни: як жити в нових реаліях, і знайти сенс життя

Write your awesome label here.
Зміст:
  • Чим відрізняється звичайна терапія від терапії в умовах війни?
  • Чи можуть на цей Курс прийти люди, в яких немає попереднього досвіду роботи в терапевтичних групах?
  • Які вимоги будуть до учасників?
  • Яких наслідків у житті та емоційних станах слід очікувати під час роботи Курсу та після його проходження?
  • Чи вплине робота на Курсі на родичів та найближче оточення?
  • Як про них можна потурбуватися?
  • Чи є якісь обмеження для учасників під час проходження Курсу?
Під час війни людина зазнає всебічного деструктивного впливу. Піддається руйнації не лише фізичне тіло, але й розум, емоційна та духовна сфери. Проте, найбільший удар припадає, мабуть, на психічний стан: людина може розгубитися, втратити самоконтроль та внутрішні орієнтири, не знає, як жити далі, що робити, як повернути у своє життя почуття безпеки. В такій ситуації просто необхідний досвідчений психолог, який допоможе систематизувати думки та подолати переживання.

Чим відрізняється звичайна терапія від терапії в умовах війни?

У мирний час люди вирішують загальні та індивідуальні питання під час терапевтичної роботи. Коли все спокійно — у людей є стабільність як у матеріальній, так і соціальній сферах життя. Вони чітко розуміють свої плани на завтра, складають списки побажань, готуються до відпустки тощо. Іноді виникають миті невпевненості, але це поточні питання, які можна вирішити за кілька сеансів у спеціаліста. Звичайно, бувають і важкі переживання, дискомфорти, які розглядаються не лише у консультаціях, а вже в терапевтичних сесіях. Проте, загалом чітке розуміння життєвих перспектив дає відчуття спокою та стабільності.
Під час бойових дій людині вкрай важко адаптуватися до турбулентних умов життя, немає розуміння, як жити в нових реаліях, що чекає на неї завтра, де вона опиниться найближчим часом. Шок, відсутність бодай якоїсь впевненості в майбутньому, втрата того, що було важливим… Все це може спричинити глибоку депресію, від якої не застрахований майже ніхто.

В умовах війни руйнується духовне налаштування, хвилювання за своє життя та рідних людей щодня наростає, думки про обстріли та бомбардування, руйнування рідного житла — все це виводить з колії та може суттєво дестабілізувати. Багато хто з людей панічно реагує на наслідки воєнних дій, руйнування, вибухи та інші супутні події, які забирають сон та спокій, приводять до невротичних розладів. В таких випадках терапія та допомога кваліфікованих фахівців у сфері психології може бути вкрай необхідна.

Спеціалісти допомагають знайти способи прийняття того, що коїться, та заново відшукати мотивацію до життя. Терапія під час війни — це чудова можливість знайти однодумців та отримати моральну підтримку. Таке важке переживання, як «провина вцілілого» може бути опрацьованою та піде на другий план, адже будь-які проблеми в житті краще вирішувати в колі спільноти. Працюючи в команді таких самих постраждалих від бойових дій людей, психологи налаштовують на те, що потрібно жити та радіти тут і зараз, не чекаючи для цього якоїсь особливої нагоди.
Можливість поділитися своїми почуттями, емоціями та бути при цьому почутим — це часто порятунок для тих, хто постраждав від військового конфлікту.

Чи можуть на цей Курс прийти люди, в яких немає попереднього досвіду роботи в терапевтичних групах?

Знайти свій сенс життя, коли багато чого втрачено, завдяки курсу терапії можуть всі охочі. Ті, хто вже відвідував подібні групові заняття, також отримають нові можливості та знайдуть опору для подальшого життя. Курс адаптовано під нинішні умови та проходить в онлайн-режимі. Це дає можливість учасникам знаходитись в комфорті та безпеці під час терапії. Отримувати допомогу психолога можна, перебуваючи за кордоном чи на території України. Також є можливість долучитися онлайн. Якщо раптом якісь перепони зашкодили приєднатися в онлайн-режимі, можна переглянути пропущений етап Курс у запису. Але краще, звичайно, знаходити можливість для живого спілкування.
Найбільш важливо пройти терапію таким групам людей, як:
    • ті, в кого житло зруйноване внаслідок військового вторгнення;
    • внутрішньо переміщені особи, яким доводиться жити в іншому місті або навіть країні через небезпеку знаходитися в рідній оселі;
    • жителі міст, в яких йдуть активні бойові дії;
    • особи, що втратили на війні близьких людей;
    • особи, яких охоплює злість, лють і розпач, що не можуть самостійно керувати своїм емоційним станом.
Загалом, кожному в нашій країні варто пройти психологічну терапію. Це допоможе знизити рівень стресу та отримати надію на те, що все буде гаразд. Ніхто не може точно передбачити, як будуть розгортатися події надалі. Тому навіть людям, які знаходяться у безпеці та тиші, варто бути емоційно підготовленими емоційно до різних життєвих сценаріїв. 

Які вимоги будуть до учасників?

Головне, щоб учасники були налаштовані на кропітку працю над собою. Це допоможе подолати відчуття тривоги і страху та повернутися до нормального життя, наскільки це можливо в нинішніх реаліях. Учасникам потрібно виконати ряд вимог.
  • Пройти всі етапи навчання.
  • Знайти точки опори для себе у цьому процесі.
  • Відшукати мотивацію та оптимістично налаштуватись на результат.
  • Подолати внутрішні суперечності та прийняти зміни.
  • Підтримувати та мотивувати родичів. 
Дотримуючись таких рекомендацій, Курс терапії пройде результативно. 

Яких наслідків у житті та емоційних станах слід очікувати під час роботи Курсу та після його проходження?

Проходження Курсу допоможе покращити умови життя в сьогоденні. Психологічна терапія спрямована на такі зміни, як:
  • поетапне відновлення психоемоційного стану;
  • пошук «програм життя» для себе;
  • самореалізація людини після отримання психологічної травми;
  • виключення токсичного відношення у свою адресу та підвищення коефіцієнту корисної дії від своєї роботи;
  • зміна якості життя.
Це основні переваги, які отримують ті, хто пройде повний Курс терапевтичної роботи.

Чи вплине робота на Курсі на родичів та найближче оточення?

Проходження Курсу одним із членів родини вірогідно вплине на рідних та найближче оточення. Учасник занять може поділитися з родичами новими практиками, думками, інсайтами. Але повною мірою передавати інформацію близьким, звичайно, не варто. Це може спрямувати їх не в те річище. Під час Курсу викладач діє поетапно, відстежуючи етапи засвоєння матеріалу та зворотного зв’язку. Тому краще допомогти родичам долучитися на Курс, щоби вони пройшли терапію у повному обсязі. 

Як про них можна потурбуватися?

Під час війни необхідно всіляко підтримувати близьких людей. Для цього потрібно:
  • слідкувати за їх здоров’ям;
  • бути у контакті та спілкуватись з ними;
  • допомагати їм у хатніх та побутових справах.
Цих трьох речей достатньо, щоби батьки або інші родичі відчули себе потрібними.

Чи є якісь обмеження для учасників під час проходження Курсу?

Особливих обмежень немає, проте слід приділити увагу питанням фізичного та емоційного відновлення, зберігаючи ресурс, а також бути поміркованим у питаннях вживання алкоголю. Це допоможе максимально направити зусилля на зцілення та відновлення життєвих сил.

Наш Курс допоможе постраждалим внаслідок бойових дій віднайти сенс життя та радіти новому дню навіть у складних умовах.

Автор статті

Колесніченко Максим Валентинович

  • Практикуючий індивідуальний сімейний та груповий терапевт.
  • Спеціалізуюся на системній сімейній терапії та фрактальній терапії.
  • Психолог, який працює з військовими.