31 березня 2023

Як спілкуватися та як зрозуміти чоловіка, який повернувся з війни?

Write your awesome label here.
Зміст:
  • Методика: «Як зрозуміти чоловіка за поведінковими факторами

    • Розробка схеми
    • Побут
    • Емоційні зриви
    • Травматична ситуація та досвід

  • Роль близької людини у процесі відновлення
  • Зміни у світогляді
  • Фактори, що потребують на особливу увагу.
Війна – це складне та жахливе явище, яке не минає безслідно для свідомості. Людина, що пережила пекло воєнних дій, повертається вже іншою, її життя ніколи не буде таким, як раніше. Все пережите – бої, травми, фізичні та психологічні навантаження, реабілітація – це досвід, що назавжди лишається в пам’яті та душі. Тож, щоб додатково не травмувати свого близького, варто розуміти, як підтримувати здорові стосунки з чоловіком, братом чи батьком.

Методика, яка допомагає зрозуміти чоловіка за поведінковими факторами

Очікуючи на близьку людину з передової, можна виконати нескладну роботу за схемою моніторингу та аналізу психоемоційних факторів.

Розробка схеми

Для цього необхідно взяти аркуш паперу та якомога детальніше розписати особливості людини за трьома аспектами:
  • інтелектуальний рівень – описати розумові здібності і якості людини до війни;
  • емоційний – емоції, які були притаманні військовослужбовцю;
  • фізичні прояви – хобі та те, що він любив робити (полювання, спорт, побутові звички).

Для кожного з рівнів малюється коло, на якому точками позначаються і підписуються всі ці характеристики. Вийде три схеми.

Побут

Перш за все слід запам’ятати, що не можна розпитувати людину про війну, про те, як там все відбувалося. Це може стати серйозною перешкодою на шляху відновлення та звикання до нових умов.

У щоденному житті варто обережно залучати військового до тих видів діяльності, якими він займався зазвичай. При цьому дружина (або інша близька людина) відстежує реакцію, емоцію та способи виконання таких прохань. Якщо все гаразд та спокійно — на заготовлених схемах потрібно обводити синім кольором відповідні категорії. В іншому випадку – помічати проблеми червоним.

Всі три схеми опрацьовуються одночасно. Так, день у день стає зрозумілою загальна картина того, як людина справляється з адаптацією до мирного життя.

Емоційні зриви

Іноді можуть виникнути моменти емоційних зривів, за яких на звичайне прохання людина вибухає агресією.
Відразу слід позначити це місце червоним на схемі та детально проаналізувати, що могло викликати роздратування – незвичний тон, форма прохання. Розпитувати чоловіка, чому він так зреагував, не потрібно, оскільки це може погіршити ситуацію.
Якщо причина зрозуміла, наступного разу правильно буде уникати такої подачі подібних прохань. Якщо спілкування пройшло спокійно, значить, тактика вірна.

Травматична картина

Критично допустима кількість червоних маркерів на схемах – третина. Це означає, що військовий на шляху до екологічної адаптації. Якщо ж більше червоного – чоловік знаходиться на межі нервового зриву. Близьким людям варто бути обережними, щоб не спровокувати його на різкі дії.

Щоденний моніторинг проявів взаємодії підкаже, що можна вдіяти, як запропонувати йому аби допомогти повернутися до мирного життя.

Роль близької людини у процесі відновлення

Найближча людина виконує дуже важливу роль у процесі адаптації – заповнює собою простір і тло військового.
Для нього важливо бачити прояви цивільного життя: дружина готує, діти граються, читають тощо. За таких обставин він і сам почне цікавитися спільними справами. Це і є сигналом того, що настав час робити все разом та долучати його до активної діяльності.

Однак, важливо за потреби давати чоловікові можливість бути на самоті, в собі. Нехай ця хвилина буде навіть у колі знайомих.

Зміни у світогляді

Цінності та світогляд людей на війні піддаються випробуванням та можуть змінюватися. Якщо, наприклад, раніше відбувалися складні моменти у спілкуванні чи конфлікти, а тепер вони зникли або не викликають агресивної реакції, це означає, що людина, ніби, постаршала на декілька років. Вона стала більш врівноваженою, мудрішою, іноді й байдужою.

Близьким доведеться заново пізнавати та вивчати рідну людину. Поступово, можливо, інтуїтивно осягати стан її душі.

Критичний момент полягає в тому, що, перебуваючи на війні, чоловік був готовий до власної смерті, тому він міг переглянути цінність власного життя. Вкрай важливо повернути його віру у власну значущість і потрібність для сім’ї. Варто показати: «Ми чекали – ми щасливі».

Фактори, що потребують на особливу увагу

Є ряд ситуацій, які можуть викликати підозри та занепокоєння. На них варто звертати особливу увагу та відповідно діяти:
  • відсутність зворотної реакції (на прохання) – чоловік неговіркий та перебуває у власних думках, спогадах (тому варто запастись терпінням);
  • небажані важкі теми – краще оминати такі або зачекати, доки людина сама їх порушить;
  • стосунки з дітьми – напруження чи дратівливість – це емоційне виснаження, дітям варто пояснити, що татові потрібен відпочинок або перебування поруч з ними;
  • інвалідність – в жодному разі не няньчитись і не дорікати чоловіка, краще спокійно і без зайвих слів налагодити новий побут і нові звички, ставитись як до повноцінної людини;
  • залежність – дуже важливо не допустити шкідливих звичок, які можуть перерости в зловживання. Найчастіше вони з’являються як захист від психологічних навантажень або фізичного болю. Слід дати зрозуміти, наскільки близьким важко таке спостерігати, і спробувати звернутися за кваліфікованою допомогою;
  • відсутність зворотної реакції (на прохання) – чоловік неговіркий та перебуває у власних думках, спогадах (тому варто запастись терпінням);
  • гумор – це те, що варто підтримати, коли чоловік проявляє його, головне – не зачіпати дуже чутливих зон.
Щоби знайти ключ, як зрозуміти чоловіка, слід ставитись до нього, як до зрілої дорослої людини, підкреслювати його важливість, а в деяких ситуаціях – повний авторитет та незамінність. Він має віднайти своє місце. Головний орієнтир – здорове повноцінне життя.

Автор статті

Колесніченко Максим Валентинович

  • Практикуючий індивідуальний сімейний та груповий терапевт.
  • Спеціалізуюся на системній сімейній терапії та фрактальній терапії.
  • Психолог, який працює з військовими.