20 жовтня 2022 

Як впоратися з травмами війни: особливості їх впливу на психіку людини

Write your awesome label here.
Зміст:
  • Що означають поняття: «травми війни» та «поле травми»?
  • Різновиди травм війни
  • Як можна вплинути на розв’язання питань травми війни?
  • Як допомогти людині пройти процес адаптації після війни?
Травми війни, які виникають на основі активних бойових дій на території України. Що таке «поле травми»? Різновиди травм війни та особливості їх розв’язання для правильної адаптації. Як допомогти людині адаптуватися до життя без війни?

Психологічна травма війни належить до категорії досить серйозних питань, для розв’язання яких знадобиться чимало часу та уваги. Для вилучення низки деструктивних наслідків із психічної та фізичної складових важливо зрозуміти, який вплив на людину спричиняють події, що відбуваються сьогодні в нашій країні.

Що означають поняття: «травми війни» та «поле травми»?

Розглядаючи травми війни, варто звернути увагу на те, що під ними можна розуміти деструктивний досвід, який отримує людина від тих подій, що відбуваються навколо неї. Це стосується не лише тієї категорії людей, яка проживає на території України, але й тих, хто протягом тривалого часу знаходиться поза її межами. При розгляді травм війни необхідно виокремити таке актуальне поняття, як «поле травми». Для прикладу, згадаємо Другу світову війну та події, які відбувалися 80 років тому. До них можна віднести:
  • спогади учасників й інших людей про війну та її наслідки;
  • мемуари відомих полководців;
  • історичні свідчення військових подій;
  • численні руйнування житлових будівель та споруд цивільної інфраструктури, загиблих, поранених, постраждалих тощо.

Згадуючи ці жахливі явища, маємо на увазі відтворення поля травми Другої світової війни, тобто період, в якому члени наших попередніх поколінь боролися з війною й долали її наслідки. Власне поле травми Другої світової війни залишилося в минулому, але ті факти та свідчення війни дійшли до цього часу.
На сьогодні ми говоримо про поле травми сучасної війни, яка вже тривалий час розгорнута на території нашої країни. Тут варто повернутися до початку 2014 року, коли вперше були зафіксовані зазіхання на східну частину нашої країни. У той час почався етап формування поля травми, але остаточних масштабів воно набрало у 2022 році, коли стало зрозуміло, що йдеться про повномасштабне вторгнення.
Виникає досить актуальне питання: чому варто виділяти поле травми як окреме поняття? Слід розуміти, що воно становить собою не лише різноманітні травматичні події, але й повні зміни життя людини. Сюди також відноситься атмосфера, в якій проживає людство. Особливість поля травми полягає в тому, що воно зберігається у нашій пам’яті та психіці навіть тоді, коли безпосередньо війна як явище може закінчитися.

Поле травми — це досить тривалий період травматичних подій, який всебічно впливає на людину, охоплює та наповнює її постійними переживаннями за власне майбутнє, а також майбутнє рідних та значимих людей. Травматичне поле війни дозволяє усвідомити себе в умовах війни та зрозуміти тривалість його руйнівного впливу. Ця тривалість виступає як тло, на якому розгортаються травматичні події.

Різновиди травм війни

Перед розглядом того, як війна впливає на психіку людей, варто звернути увагу на те, що травми війни поділяються на первинні та вторинні.

Первинна травма являє собою травму, яка була отримана безпосередньо людиною як учасником війни чи бойових дій. Це, перш за все, військовослужбовці, але також цивільні люди, які знаходяться в зоні проведення активних бойових дій, медики, парамедики, що надають першу медичну допомогу, цивільні особи, що постраждали від обстрілів та бойових дій у зоні військового зіткнення.
Саме ці категорії першими беруть на себе атаки, руйнації, смерть та є свідками знищення всього, що відбувається навколо нас.

До вторинної травми відносимо травми тих людей, які безпосередньо спілкуються з військовослужбовцями, але не беруть участі у проведенні військових дій. Ця категорія людей належить до умовної проміжної ланки, яка зв’язує між собою військовослужбовців, що виступають як носії первинної травми, та безпосередньо самим соціумом.
Носії вторинної травми так само важко переживають травматичний досвід, проте він не є таким помітним для оточення і саме в цьому є його підступність.

Як можна вплинути на розв’язання питань травми війни?

Під час спілкування з носіями первинної травми варто звернути увагу на рівень їхньої психічної та емоційної стійкості, порушення контакту з навколишнім середовищем. Сюди можна віднести ситуацію, отримання людиною поранення, внаслідок якого вона стає інвалідом.

Цій людині, у порівнянні з іншими, буде набагато складніше повернутися до звичайного життя, оскільки у неї з’являються певні обмеження. При цьому близьке оточення може докладати чималих зусиль до повернення її до такого стану, в якому вона знаходилася раніше. Це призводить до необхідності взяти на себе певну відповідальність за дотримання необхідного рівня комфорту у житті військовослужбовця.

Коли відбувається соціальна адаптація військовослужбовців після отримання травми до звичайного життя, важливо зрозуміти, як близьке оточення може допомогти їм максимально швидко увійти у звичний режим життя. Сюди варто віднести:
  • фізичний аспект;
  • емоційну складову.
На родичів та близьке оточення покладається основна задача — зробити все можливе для того, щоби військовослужбовець почувався максимально комфортно, не дивлячись на ті зміни, які відбулися на фізичному плані. Важливо звернути увагу на те, щоби форми адаптації не були руйнівними.

Як допомогти людині пройти процес адаптації після війни?

Досить важливим етапом є адаптація до мирного життя після завершення військових дій. Самотужки реалізувати цей процес досить складно. Якщо людина, яка має первинну травму, повертаючись до життя, виказує ознаки здорової частини соціального оточення, логічно припустити, що процес її адаптації вже відбувся. Можна здогадуватися про те, що людина має досить високі показники стійкості, й всі травми не вплинули на її психіку. Навіть за такою людиною зі стійкою адаптацією варто вести спостереження та слідкувати за тим, як вона буде поводитися через 4-5 місяців після повернення до звичного життя.

Існує інша категорія людей, яким досить складно оговтатися від травм війни. На сьогодні майже неможливо передбачити, яка кількість населення стикнеться з цією проблемою, але за результатами досвіду минулих військових дій в інших країнах можна припустити, що це буде не менше ніж 30%. Серед них — приблизно 8-12% людей, які будуть потребувати максимально прискіпливої уваги. Вони всією своєю поведінкою будуть вказувати на те, що в їхньому житті все йде досить складно й вони потребують на додаткову увагу з боку оточення. Допомогти такій людині можна лише у тому випадку, якщо вона буде готова поділитися власним травматичним досвідом.

Автор статті

Колесніченко Максим Валентинович

  • Практикуючий індивідуальний сімейний та груповий терапевт.
  • Спеціалізуюся на системній сімейній терапії та фрактальній терапії.
  • Психолог, який працює з військовими.