26 січня 2023

Дітям про недитяче.
Як правильно донести дитині новину про смерть близької людини

Write your awesome label here.
Зміст:
  • Що означає втрата та горе?
  • Як повідомити сумну новину та як пояснити дитині, що таке смерть.
  • Як дорослим переживати горе в присутності дитини. 
  • Як допомогти дитині пережити сумну новину?
Для дорослих людей смерть близької людини може призвести до стану шоку. Це стресова подія. У дітей, які вперше стикаються з втратою близької людини, може виникнути психологічна травма, що впливатиме на їх подальший розвиток та якість життя.
Як пояснити дитині, що таке смерть так, щоб вона це зрозуміла, при цьому не заподіяти психіці травми? Спробуємо розібратися.

Що означає втрата та горе?

Втрата у кожної людини асоціюється з тим, що неможливо повернути. Втрата та горе переплітаються тоді, коли це стосується смерті близької або знайомої людини. Подолати такий стан самотужки важко, особливо коли виникає усвідомлення того, що це сталося, що людина більше не повернеться.

Реакція дитини на смерть може бути різною. Вона залежить від віку, психологічного стану та індивідуальний особливостей. Є вікові особливості переживання втрати дітьми. Маленькі діти віком до 5 років ще не розуміють, що смерть – це назавжди. Вони можуть постійно запитувати, коли померла людина повернеться, проявляти агресію, або, навпаки, потребувати постійної уваги. Їхня поведінка може безупинно змінюватись. Діти, яким виповнилось 6 років, можуть усвідомлювати, що смерть – це не зворотне явище. Вони можуть почати переживати, що інші близькі та знайомі також помруть, а тому можуть ставити багато питань дорослим. Іноді поводять себе агресивно через переживання безсилля та безвиході.

Підлітки, яким виповнилось 12 років, усвідомлюють, що таке смерть. Їхня реакція буває різною - від апатія до агресії. в деяких випадках спостерігаються розлади концентрації уваги.
Дорослим важливо розуміти, що «правильного» способу переживати трагічні події не існує. Реакція залежить від стосунків дитини з померлою людиною, від ступеня їх близькості. 

Як повідомити дитині сумну новину та пояснити їй, що таке смерть

І все ж таки, як говорити з дитиною про смерть? Важливо не приховувати від дитини сумну подію. Звичайно, кожному дорослому хочеться зберегти та захистити дитину від трагічних подій та важких емоційних переживань. Але не варто відкладати повідомлення. Коли ви розповідаєте дитині всю правду, то зміцнюєте почуття довіри між вами. До того ж разом пережити таку подію набагато легше.

Який алгоритм дій потрібно виконати?
  1. Попросіть дитину сісти з вами в тихе безпечне місце. Якщо дитина маленька, нехай візьме улюблену іграшку або ковдру.
  2. Добре подумайте про те, що саме будете говорити. Намагайтеся говорити повільно, спокійно, щоб дати дитині час на усвідомлення.
  3. З більш дорослою дитиною треба бути так само чуйним та чесним, намагатися говорити лагідно. Мова повинна бути зрозумілою, бажано уникати складних виразів.

Важливо дати час дитині на усвідомлення інформації. Якщо здається, що дитина не слухає, треба набратися терпіння та дочекатися повної уваги. Дорослим потрібно бути готовим до того, що маленька дитина може ставити одні й ті самі питання мінімум протягом одного тижня. Слід придивитися до дитини. У деякої малечі може виникнути відчуття провини: вони можуть думати, що їх вчинок, поведінка чи якісь слова призвели до смерті близької людин. Важливо переконатися, що дитина не відчуває себе відповідальною чи винною за те, що сталося. Пояснюйте все простими словами, намагаючись її заспокоїти. Природно, що дитина відчуватиме тривогу чи страх.

Як дорослим переживати горе в присутності дитини 

Дорослі, як і діти, переживають горе по-різному. Багато залежить від їх психоемоційного стану, стосунків, що складалися з померлою людиною. Як же дорослим переживати горе в присутності дитини, щоби не нашкодити дитячій психіці?
Якщо дорослі виявляють свій сум перед дітьми – це цілком нормально. Тим самим дорослі підкреслюють своє ставлення до померлої людини, показують своє горе, сум та смуток. Бажано пояснити дитині, що не треба приховувати своїх почуттів. Ви разом, отже, вам легше пережити горе, ніж на самоті

Як допомогти дитині пережити сумну новину?

Звичайно, буде важко, але є декілька методів, які допоможуть дитині усвідомити та пережити трагічну новину.
  • Жалоба. Саме вона дасть можливість можливість осмислити та попрощатися з померлою людиною. Важливо пояснити дитині, що, не зважаючи на те, що померла людина більше ніколи не повернеться, вона все одно залишається поруч у думках та спогадах, оскільки духовний зв’язок залишається назавжди. Дитина може намалювати картинку, прочитати вірш, або сказати щось на адресу померлої людині.
  • Розпорядок дня. Як би важко не було, слід дотримуватись звичного розпорядку дня, пам’ятати про прибирання кімнат, виконання фізичних вправ, регулярні прогулянки знайомими та любимими місцями тощо. Дуже важливо залучати дитину до різних видів активності. 
  • Лагідність та турбота. Дитині в цей час потрібно багато уваги, вона не повинна замикатися в собі.
  • Якщо дитина проявляє агресію, не треба її за це карати: У такий спосіб вона намагається показати те, чого не може ще висловити словами. Варто підтримати її у цих переживаннях та заспокоїти.
  • Потрібно повідомити в навчальний або дошкільний заклад, в якому навчається дитина, щоби там вона також отримала емоційну підтримку та розуміння.
Але попри все, важливо дбати й про свій психоемоційний стан. Необхідно знаходити час для відпочинку, висипатися, якісно та повноцінно харчуватися, ходити на прогулянки. Також, бажано звернутися до кваліфікованої людини за емоційною підтримкою, або долучитися до групової терапії на Платформі «Sunshine At Home».

Автор статті

Колесніченко Максим Валентинович

  • Практикуючий індивідуальний сімейний та груповий терапевт.
  • Спеціалізуюся на системній сімейній терапії та фрактальній терапії.
  • Психолог, який працює з військовими.