20 грудня 2022 

Як подолати панічні атаки

Write your awesome label here.
Зміст:
  • Що таке панічна атака?
  • Як розпізнати панічну атаку?
  • Ефективні методи боротьби з панічними атаками.
  • Що робити після панічної атаки?
  • Як діяти свідкам панічної атаки?
Постійні стреси, драматичні новини, які надходять зі ЗМІ, часта перевтома, депресивні стани, втрати близьких тощо можуть викликати в людини тривогу, а подекуди – призвести до втрати контролю над собою. Це може статися майже з кожним. Такими є прояви емоційного стану, який кваліфікується як панічні атаки. Жінки більш схильні до таких неконтрольованих припливів страху, але вони тривають недовго і з часом безслідно минають. На перший погляд може здатися, що немає підстав для хвилювання. Однак, дана проблема суттєво впливає на психоемоційне самопочуття людини та може бути спричинена переліком патологічних факторів.

Як побороти панічну атаку? Для цього варто зрозуміти та навчитися кількох простих вправ, щоб мати змогу допомогти собі або ближньому.

Що таке панічна атака?

Панічна атака — це несподівана поява сильного почуття страху та занепокоєння. Людина відчуває тривожність, але не може чітко пояснити її причину. Виникають небезпечні фізіологічні прояви, а саме: прискорене серцебиття, інтенсивне потовиділення, труднощі під час дихання, запаморочення тощо.

Панічна атака може досить інтенсивно розвиватися, її ознаки помітні у поведінці людини та зовнішньому стані. Вона виглядає занепокоєною, розосередженою, їй може бракувати повітря, може з’явитися задишка. При сильному нападі може відбутися повна втрата самоконтролю. Найгірший сценарій — це серцевий напад, до якого бажано бути готовим, знаючи, як допомогти людині, в якої він стався.

Загальне самопочуття неприємне, воно виводить людину з рівноваги, хоча й на перших стадіях не загрожує життю. Зовнішні прояви часто лякають саму людину й оточуючих, тому варто проводити заходи, які допоможуть подолати панічні атаки, причини яких можуть бути найрізноманітніші. До найбільш поширених психологи відносять:
  • сильний стрес;
  • психічні розлади;
  • емоційне перевантаження;
  • посттравматичний синдром.

Спеціалісти наголошують, що панічний розлад є небезпечним, тому його потрібно лікувати. Для цього розроблені спеціальні практики й методики.

Як розпізнати панічну атаку

Майже кожна людина у своєму житті переживала паніку під дією сильного стресу. Зазвичай вона швидко минає, як тільки джерело збудження вичерпується. Цей стан потребує правильного лікування. Якщо йому не приділити серйозної уваги, інтенсивність панічних атак із часом може збільшитися. В такому випадку ситуація переростає в повноцінний панічний розлад, впоратися з яким може допомогти лише професійний та кваліфікований лікар.

Провокуючим фактором виступає якась фобія. Давні страхи, які людина схильна забувати, можуть у будь-який момент «прокинутися». Як наслідок – загострення стану і вірогідність нападу. Чим частіше виникають такі ситуації, тим більше людина схильна їх боятися. З’являються проблеми побутового характеру, хворий може суттєво змінити стиль та характер свого життя з метою уникнення страху та його причин.

Панічні атаки мають різні симптоми, які відрізняються в залежності від індивідуального стану. В більшості випадків вони мають такі прояви:
  • почуття тривоги;
  • відчуття жаху;
  • відсторонення від реальності;
  • сильне потовиділення;
  • головний біль та запаморочення;
  • тремор;
  • біль в області грудної клітки;
  • розлад органів травної системи;
  • проблеми з координацією;
  • часті позиви до сечовипускання.

Симптоми проявляються раптово, різко, незалежно від умов перебування. Тривалість може бути різною, в середньому – 7-10 хвилин. Якщо активна фаза вже розпочалась, призупинити її не вдасться. З часом вона сама мине, залишивши неприємні відчуття. Багатьох цікавить, чи лікуються панічні атаки та як їх позбутися назавжди? Психологи впевнені, що правильне лікування допоможе у вирішенні цього питання.

Ефективні методи боротьби з панічними атаками

Перше правило в подоланні симптомів нападу — правильне дихання. Потрібно повільно наповнювати легені повітрям, рахуючи при цьому до п’яти і в такому ж темпі випускати його. Кисень, потрапляючи в достатній кількості в організм, насичує мозок, стабілізує роботу серцево-судинної системи. Щоби покращити свій стан, можна розтерти кінцівки, вуха або просто обійняти самого себе. Це допоможе при проявах дисоціації, коли людині складно відчувати власне тіло.

Варто розуміти, що побороти паніку не вдасться, вона мине поступово через декілька хвилин. Потрібно почекати і максимально себе заспокоїти. Бажано переключити увагу на те, що приносить задоволення, наприклад – смачну їжу, книги, тепло тощо. У випадку, якщо нічого не допомагає, краще походити по колу, уникаючи контакту з важкими небезпечними предметами. В цей час важливо думати про щось приємне.

Існує кілька перевірених способів того, як боротися з панічними атаками. Їхній вплив та дія завжди індивідуальні, тому кожен може обрати для себе найбільш ефективний.
  1. Використання аудіододатків. Можна зробити запис заспокійливих слів чи тверджень, додати приємні звуки і вмикати, як тільки напад нагадає про себе.
  2. Записувати свої страхи в момент нападу. З одного боку це дасть можливість відволіктися і зосередитися на роботі. З іншого — вдасться зафіксувати свої переживання в гострий момент. Ці записи можна буде передати на розгляд лікарю.
  3. Відмовитися від кави та інших збуджуючих компонентів. Вони подразнюють рецептори та роблять людину більш дратівливою. Краще повільно та малими ковтками пити чисту прохолодну воду.
  4. Надувати «кульку». В даному випадку кулькою виступає власний живіт. Потрібно лягти на спину, спокійно носом вдихати до наповнення живота. Потім повільно випускати повітря.
  5. «Обійми метелика». Ця техніка дозволяє посилити відчуття безпеки. Потрібно схрестити руки таким чином, щоби кисті досягали плечей. Поволі робити рухи ліктями. Так повторити 8 разів, після чого руки опустити. Виконувати вправу у кількості щонайменше 3-5 підходів.

І, хоча панічна атака триває всього декілька хвилин, людині здається, що це набагато довше. Прості вправи допоможуть подолати гострі прояви.

Що робити після завершення панічної атаки

Організм виснажується після кількох хвилин такої тривоги, тому після її завершення бажано максимально відновити власні сили. Якщо хочеться спати, то варто прилягти відпочити. Може виникнути відчуття голоду чи спраги. В жодному разі не пити алкогольні напої, оскільки це може спровокувати додатковий стрес. Також не рекомендується «заїдати» панічну атаку солодощами, оскільки вони суттєво навантажують організм.

Бажано, щоби під час паніки біля людини був хтось, хто зможе їй допомогти. Знайти такого товариша, який не злякається і буде діяти за планом. Якщо стандартними способами заспокоїтись не виходить, варто звернутися до психотерапевта. Спеціаліст допоможе не лише подолати стан, а й попередити його.

Відновленню сприяють релаксуючі практики, наприклад, масаж чи ароматерапія. Багатьом допомагають спортивні навантаження, прогулянки на свіжому повітрі, спілкування та ігри з домашніми тваринами. Активна діяльність робить організм стійким до стресу, тому паніка настає значно рідше.

В період між атаками потрібно вчитися правильно дихати. Подібні навички також проявляються під час виконання фізичних вправ.
Важливо точно розпізнати атаку, не плутаючи її з іншими серйозними станами, такими, наприклад, як серцевий напад. Його симптоми більш яскраві та не зникають через декілька хвилин. Гострий біль у грудях, втрата свідомості, труднощі з диханням — це ознаки нападу, який вкрай небезпечно ігнорувати, заспокоюючи себе тим, що він «сам минеться». У випадках таких загострень варто невідкладно звернутися до лікаря.

Як діяти свідкам панічної атаки

Існують ефективні та дієві методи, які допоможуть подолати раптові прояви тривоги. Але, що робити, якщо ми стали свідком панічної атаки? Варто розуміти, що зупинити цей стан неможливо. Він буде продовжуватися декілька хвилин, після чого поступово зникне. Завдання людини, яка в цей час перебуває поряд, такі:
  • заспокоїти людину, що перебуває у стані панічної атаки; говорити їй, що все буде добре і незабаром атака минеться;
  • міцно обійняти людину, яка перебуває у стані панічної атаки, тримаючи її в такому положенні декілька хвилин, поки вона не зможе розслабитися;
  • контролювати дихання того, хто панікує;
  • знайти зручне та безпечне місце та посадити туди людину;
  • робити масаж кінцівок, шиї, вух;
  • постійно говорити, пригадувати приємні для людини події;
  • забезпечити доступ до свіжого повітря.
В жодному разі не можна залишати людину в стані паніки на самоті. В цей час для неї дуже важливою є повноцінна комунікація. Свідок допоможе скоріше переключити увагу, сфокусувати її на чомусь приємному. Після закінчення нападу потрібно пересвідчитися в нормальному стані. 

Коли варто звернутися до лікаря

Одноразовий прояв панічної таки ще не є причиною для системного лікування. Проте, якщо її інтенсивність почне зростати, слід обов’язково звернутися до лікаря. Психологічними причинами цього явища займається психотерапевт, який визначає причину й обирає лікування залежно від стану. Існує два ефективні методи, які частіше всього використовують в тандемі:
  • активна психотерапія — сеанси з фахівцем для емоційного вирішення питання;
  • медикаментозна терапія — прийом антидепресантів та препаратів від тривоги.

Самостійно лікуватися медикаментозними засобами небезпечно, краще займатися профілактикою. Щоби панічні атаки не були частими, варто займатися спортом, відмовитися від шкідливих звичок, більше знаходитися на свіжому повітрі й уникати стресових ситуацій.

Автор статті

Колесніченко Максим Валентинович

  • Практикуючий індивідуальний сімейний та груповий терапевт.
  • Спеціалізуюся на системній сімейній терапії та фрактальній терапії.
  • Психолог, який працює з військовими.