30 червня 2023

Материнство під час війни: чи варто народжувати під вибухами і бомбами?

Write your awesome label here.
Зміст:
  • Руйнівний вплив війни на психічне здоров’я жінки.
  • Феномен материнства під час війни.
  • Головні аспекти психічного здоров’я жінки.
  • Як війна знищує психічні та фізичні опори впевненості та безпеки.
  • Значення близького оточення для стабільності жінки.
  • Руйнівний вплив війни на психічне здоров’я жінки.
  • Мета курсу «Збереження психічного здоров’я жінки та материнства».
Війна, народження дитини та материнство – поняття, що пов’язані між собою. Тема може здатися простою, але вона має складне сплетіння причинно-наслідкових зв’язків. Материнство під час війни значною мірою залежить від ситуації, що складається сьогодні, завтра і кожного наступного дня, від подій, оточення, сучасної реальності загалом. Тож, яким чином жінка приймає рішення про свою готовність до народження та як її можна підтримати в цьому?

Руйнівний вплив війни на психічне здоров’я жінки

Війна – це жахіття, яке триває в нашій країні вже довгих 9 років і невідомо, скільки ще триватиме. Вона забирає та, на жаль, забиратиме життя наших громадян – чоловіків та жінок, які захищають країну та виборюють право нації на самоствердження і автентичність.

Окремою категорією є внутрішньо переміщені особи, які змушені рятуватися від війни та її наслідків. Вони прямують в інші країни в пошуках мирного та спокійного життя.

Попри це, значна частина людей все ж залишається на території України. Саме тому питання відродження та відновлення генофонду нації стоїть перед нами дуже гостро. Залежить воно від української жінки, від того, як вона народжуватиме, за яких умов та скількох дітей? І взагалі, чи наважиться вона на пологи під час війни?
Сьогодні на жінці лежить чималий тягар, вона перебуває на межі різних руйнівних чинників, через які може перебувати в певному статусі:
  • дружина, чоловік якої воює;
  • вдова, чоловік якої загинув;
  • цивільна жінка, що чекає на свого коханого аби укласти шлюб та реалізувати свій материнський потенціал.

Отже, на представниць прекрасної статі сьогодні покладено величезну відповідальність по збереженню материнства.

Материнство під час війни

Материнство під час війни – це випробування, яке потребує від жінок надзвичайної мужності та стійкості. У цей складний час матері змушені знаходити в собі сили не лише для виживання, а й для підтримки своїх дітей, забезпечуючи їм безпеку та емоційну стабільність. Вони стають прикладами незламності, зберігаючи родинні традиції та надію на мирне майбутнє, передаючи своїм дітям любов та віру у краще завтра.

Від чого залежить бажання та планування вагітності під час війни, можливість ростити дітей? Що можна сказати про феномен материнства на сьогоднішній час?

Зараз відбувається жорстке та вкрай різке руйнування звичних умов життя, сімейних стосунків і відносин. Багато батьків, чоловіків та синів йдуть воювати та, на жаль, багато не повертається.

Жінки змушені жити в цих нових умовах, долати їх, переживати втрати. Є певна частина тих, хто не наважиться чи не захоче виходити заміж вдруге і народжувати дітей. Вони бережуть пам'ять про минулі стосунки, які, на жаль, назавжди знищені війною.

І, навіть, очікувана перемога не зможе сповна принести радість і оновлення. Для повного відновлення економіки в нашій країні, повноцінного та якісного життя потрібно чимало часу.

Головні аспекти психічного здоров’я жінки

Коли йдеться про материнство та вагітність під час війни, мова йде про повноцінне психічне здоров’я жінки та методи його збереження.

Якщо поглянути на статистику зареєстрованих шлюбів за останні 20 років, то показник має спадаючу тенденцію. В 1991 році кількість сягала 493 тис, на 2020 – трохи менше 168 тис. І, на жаль, неможливо передбачити рівень на наступні п’ять років. Єдине, про що можна говорити – це сенс майбутнього життя для жінок, їхнє ментальне здоров’я.

На стан спокою та рівноваги впливають певні чинники-опори. До них відносять:
  • оточення – родичі, близькі, друзі;
  • стабільність та безпека у вигляді матеріальних питань – житло, їжа, робота, соціальна та внутрішня реалізація.

Сукупність цих критеріїв надає змогу планувати майбутнє, тому, чим більше таких точок опор, тим краще.

Як війна знищує ключові опори впевненості та безпеки

Війна нещадно руйнує вибудовані роками опори для майбутнього, забирає близьких, відбирає можливість почувати себе стабільно, впевнено та захищено. В такому разі весь зміст психічного стану зводиться до базових потреб – де жити, що буде завтра, з ким будувати життя, як народжувати? Така орієнтація на виживання часто відсуває питання народження на дальній план.

Кожна мама під час війни намагається створити безпечне середовище для своїх дітей, захищаючи їх від небезпек та стресу. Вона робить все можливе, щоб забезпечити їм їжу, тепло та стабільність, незважаючи на складні обставини. Мама докладає всіх зусиль, щоб зберегти звичний розпорядок дня і підтримувати відчуття нормальності для своїх дітей. Водночас вона мріє про мирне майбутнє, де її діти зможуть жити в безпеці та щасті.

Якщо половина ключових опор в житті жінки зруйнована, це можна вважати кризовим станом. Кожен стрес миттєво відгукується в організмі, позбавляючи бажання, сил та можливостей планувати народження дитини.

Без упевненості у власному майбутньому важко наважитись на народження дітей, яке передбачає 15-20 років піклування та турботи про них. Зрозуміло, що війна чинить значні та часто критичні перешкоди для реалізації материнства.

Значення близького оточення для стабільності жінки

Кожна жінка по-своєму реагує та переживає руйнацію і втрати:

  • одні збирають волю до купи і докладають зусиль для боротьби та подолання перешкод;
  • інші переживають розлуку та очікують на кращі часи;
  • хтось горює за втратою і розуміє, що нічого в майбутньому вже не буде;
  • хтось сподівається на перемогу у війні та нові можливості.

Психічний стан жінки залежить як від неї самої, так і від оточення. Жінки в подібних життєвих обставинах можуть триматися разом, об’єднані спільною діяльністю. Також близькі люди можуть звертати увагу на стан жінок, розуміючи, що їх турбує та викликає тривожність. Таким чином, можна віднайти та долучити додатковий ресурс, створити умови захисту та допомоги в подоланні стресових обставин.

Мета курсу «Збереження психічного здоров’я жінки та материнства»

Курс «Збереження психічного здоров’я жінки та материнства» спрямований на опанування практичних інструментів, завдяки яким кожна жінка в Україні зможе повноцінно дбати про себе та переключатись на важливі конструктивні орієнтири життя емоційного та ментального характеру.
Курс передбачає засоби та методи зміцнення віри в себе, свої сили та можливості. В такому разі жінка зможе подолати всі перешкоди, пережити війну, переступити руїни та дочекатись повернення своїх близьких до дому. Саме тоді вона наважиться на материнство у війну.

Вагітна жінка під час війни, яка має достатньо сил і впевненості, зможе дати нове життя, ростити дітей, наповнюючи їх любов’ю та теплом, виховувати їх щасливими, передавати сімейні, культурні цінності та традиції.

Під час роботи Курсу на жінку не чиниться жодного тиску: її не підштовхують, не примушують приймати відповідальні рішення, а лише підтримують і надають можливості стати сильнішою, більш витривалою та самоусвідомленою.
Курс «Збереження психічного здоровʼя жінки та материнства» — це такі форми підтримки, які слід використовувати щодня. Вони чітко визначені, варто лише доєднатись та опанувати їх. За таких умов головну мету Курсу буде досягнуто та буде забезпечена реалізація материнства у війну.

Автор статті

Колесніченко Максим Валентинович

  • Практикуючий індивідуальний сімейний та груповий терапевт.
  • Спеціалізуюся на системній сімейній терапії та фрактальній терапії.
  • Психолог, який працює з військовими.